top of page

Les grans persones encara tenen cor de nens .

Kundalini Ioga

L’Art del Kundalini Ioga i la Meditació fou desenvolupat fa més de 5.000 anys pels savis de la Índia i el Tibet, els quals van provar i perfeccionar de manera sistemàtica els moviments, postures, sons i respiració precisos que activen diferents parts del cos i el cervell per així produir resultats específics.
Aquests ensenyaments sagrats i fins fa poc secretes van ser portats a Occident el 1969, i presentats en públic per primera vegada per Yogui Bhajan.

 

 

 

 

 

 


 

A part de ser la primera vegada d’haver-los ensenyat en públic, també és la primera vegada que aquests han estat recollits per escrit, i posats a disposició de tots aquells que desitgin practicar-los, en lloc de pertànyer a un selecte i reduït grup d’iniciats. És la seva creença que aquests coneixements pertanyen a la humanitat.
 

Kundalini Ioga és la ciència, l’art i la tècnica que permet que un pugui accedir a/i utilitzar el seu propi poder creatiu per elevar la seva consciència, per a la seva curació i per a altres finalitats apart de la reproducció. Aquest poder (shakti), roman adormit a la base de la columna vertebral, i sovint és representat com una serp endormiscada i enrotllada (Kundalini significa enrotllada), fins que la despertem, tant de forma espontània com a través de tècniques iòguiques, i es alça per unir-se amb l’energia Universal (prana), dotant l'individu d’una consciència més enllà de la percepció ordinària i uns poders (siddhis) més enllà de les habilitats normals.

Tal com ensenyada per Yogui Bhajan, Kundalini Ioga consisteix d’exercicis o postures (Asanes) amb exercicis especials de respiració (Pranayama), gestos de dits i mans (Mudres), contraccions corporals (Bhandes), entonació de Mantras i Meditació.

La serp Kundalini neix a la boca del nadi ('riu') Sushumna i resideix en el chakra fonamental (Muladhara o suport de l’arrel) situat a la base de la columna vertebral.

 

 

 

 

 

 

 

 La finalitat esotèrica del Kundalini ioga és excitar la dormida Kundalini i elevar-la de forma gradual cap el chakra Sahasrara  a través del nadi Sushumna, despertant el gran potencial creatiu latent en cada persona des de la consciència per aconseguir la felicitat autèntica.

Els ioguis utilitzen per a tal propòsit tècniques determinades, mantres, kriyas, asanes, pranayames, meditació (dhyāna) en els chakras, mudras i una ferma força de voluntat.

Els nadis són una xarxa de canals existents en el cos subtil pels quals flueix el prana. Per avançar en Kundalini, o en qualsevol altre tipus de ioga, cal començar per purificar tots els nadis. Els creients afirmen que hi ha milers d’ells, dels quals tres són els principals: Sushumna, Anada i Pingala.

Kundalini Ioga és una tècnica antiquíssima, provinent de la Índia, utilitzada al llarg de mil·lennis per combatre les causes del sofriment i permetre als éssers humans aconseguir el que és seu per dret des del naixement: un estat estable de felicitat. Els antics mestres d’aquesta ciència sagrada, coneguts com rishis en la tradició iòguica, van observar que el patiment en les seves diverses modalitats prové del fet que vivim en un estat de fragmentació subjectes a diverses tendències més o menys inconscients que ens porten a comportar-nos de manera que ens causem mal a nosaltres mateixos i al nostre entorn. A través de la pràctica del ioga (el mateix nom en sànscrit denota unitat) podem tornar activament conscients del complex sistema que som: cos i ment, sorgits de la mateixa essència de tota la creació, i vinculats a través de cada acció, paraula i respiració amb tot el que ens envolta. Pas a pas anem adquirint la llibertat per actuar des de la totalitat del nostre ésser, sense seguir lligats pels nostres condicionaments personals, familiars i culturals.
Els ioguis van anomenar Kundalini a aquest potencial latent en tots els éssers humans - la capacitat de manifestar tota la creativitat de manera conscient i lliure cada instant de les nostres vides. A nivell fisiològic se li associa amb un flux del sistema nerviós central, des de la base de la columna vertebral fins als "centres superiors": el cervell i les glàndules pituïtària i pineal. Al llarg del temps es van desenvolupar nombroses tècniques, que es van convertir en diferents escoles de ioga segons el mètode que utilitzen per activar aquest potencial: hatha ioga s’enfoca en postures corporals anomenades asanes, mantra ioga a la repetició de sons amb una càrrega vibratòria específica , laya ioga a la respiració, raja ioga a la visualització i concentració com suports per a la meditació, i així successivament.

 

 

 

 

 Kundalini Ioga abasta diverses d’aquestes tècniques: principalment ús de postures, exercicis de respiració, repetició de mantres i meditació, per despertar l’ésser humà a un estat de plenitud. 

El Kundalini Ioga també anomenat ioga de la consciència, consisteix en tècniques iòguiques senzilles que poden ser practicades per tothom. Alguns dels seus efectes positius s’experimenten immediatament. Manté el cos en forma i entrena la ment per ser forta i flexible permetent afrontar millor els canvis i l’estrès. Hi ha un augment de la capacitat d’oxigenació al costat d’un flux sanguini cap a les glàndules el que dóna com a resultat una elevació de la consciència i vitalitat. A través de les tècniques de respiració i meditació es pot aconseguir pau en la ment.

20150154a6b99ae4e0c.jpg
116671_el-despertar-de-kundalini-9.jpg
300_300_90349-serpiente-kundalini_153002
images.jfif
kundalini-yoga-centro-kerala.jpg
images.jpg
bottom of page